Karp w maśle z warzywami

przep_3Sładniki na 6 porcji:

  • sprawiony karp (1,5 kg)
  • duża cebula
  • 1/2 pora
  • kawałek selera korzeniowego
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Rybę opłucz, osusz, natrzyj solą, odłóż do lodówki na 2 godz. Warzywa oczyść, obierz, zalej niedużą ilością wody. Lekko posól, zagotuj, dodaj skórkę z cytryny, dopraw. Do wywaru włóż tylko głowę i ogon karpia, przykryj, gotuj 30 minut na małym ogniu. Gotowy bulion przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki.

Karpia pokrój w dzwonka, włóż do rondla. Zalej gorącym wywarem i sokiem z cytryny, gotuj 20 minut. Przełóż do żaroodpornej formy, obłóż marchewką i pietruszką, polej stopionym masłem. Zapiekaj 5 minut. Gotową rybę posyp natką lub koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny.

Czas przygotowania: 1 godzina