Karp w winie z orzechami

przep_4Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • 5 łyżek masła,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz,
  • mąka do panierowania.

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rybę na porcje, panierować w mące. Obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na resztę tłuszczu wlać wino, zagotować, odparować, żeby sos zgęstniał. Porcje ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

Czas przygotowania 1 godz 30 minut