SANDACZ w sosie śmietanowym

przep_6Składniki:

  • dwa duże filety z sandacza;
  • olej do smażenia;
  • mąka;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz
  • szparagi zielone

Sos śmietanowy:

  • 1l bulionu;
  • 1 szklanka gęstej 30% śmietany;
  • 1 cytryna;
  • ½ szklanki białego lekkiego wina;
  • pieprz grubo mielony (dużo);
  • sól;
  • złota zasmażka na maśle (masło do mąki jak 1:1)

Sposób przygotowania:

Filety osolić, popieprzyć i skropić cytryną, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia przygotować sos śmietanowy. Górne części szparag ugotować w osolonej wodzie.

Sposób przygotowania sosu:

Bulion wlać do szerokiego naczynia, aby później pomieścił filety. Dodać śmietanę, wymieszać i podgrzewać. Wycisnąć cytrynę, dodać wino, obficie popieprzyć i osolić do smaku. Zagęścić 1-2 łyżkami złotej zasmażki. Sos odparować.
Usmażone filety włożyć na chwilę do sosu śmietanowego i delikatnie oblać sosem. Ostrożnie wykładać na talerze, obok ułożyć ugotowane ziemniaki oraz szparagi. Ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.