Karp smażony

karp_smSkładniki na 8 porcji:

  • 1 cały karp (około 1,5 kg),
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • 10 dag masła, ząbek czosnku,
  • po 2 gałązki natki, koperku i tymianku

Przygotowanie:

1. Karpia sprawić, bardzo ostrożnie usunąć w całości woreczek żółciowy (jeśli żółć się rozleje, mięso ryby będzie gorzkie), odciąć głowę. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor.

2. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na pergaminowy papier, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. 10 dag miękkiego masła utrzeć z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli. Z masła uformować wałek. Mocno ochłodzić. Następnie pokroić w plastry i podawać po 2 plasterki do porcji karpia.
Czas przygotowania: 25 minut

1 porcja: 210 kcal