Paprykarz z karpia

  • Mały karp,karp_papr
  • 2 cebule,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżka oleju,
  • 1 pomidor,
  • 2 zielone papryki,
  • 2 liście bobkowe,
  • szczypta majeranku,
  • szklanka śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • sól, pieprz.

Karpia sprawić, umyć, podzielić na dzwonka, przekroić je na pół, nasolić. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kawałki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, obraną cebulę posiekać w drobna kostkę.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu, dolać ok.1/2 szklanki wody, dodać zielona paprykę, pomidora, liście bobkowe, majeranek, posolić i popieprzyć. Gotować na wolnym ogniu, aż jarzyny będą bardzo miękkie. Dodać lekko osoloną, wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować, dołożyć kawałki ryby i dusić ok.10-15 min., czasami potrząsając garnkiem. Podawać z kluseczkami.